17.02.2020

Casatoria de convenienta. Efecte.

Casatoria de conveninenta reprezinta una dintre formele casatoriei fictive si implica incheierea acesteia in alt scop decat acela de a intemeia o familie.

Una dintre situatiile premise ale casatoriei de convenienta o reprezinta casatoria dintre un cetatean roman si un cetatean strain nonUE in scopul acestuia din urma de a obtine dreptul de intrare si sedere pe teritoriul Romaniei si de a calatori fara viza in Spatiul European.

Prin incheierea unei astfel de casatorii sunt eludate atat scopul uniunii matrimoniale prevazut de art. 259 al. 2 Cod Civil, cat si dispozitiile legale care reglementeaza conditiile cetatenilor straini din afara Uniunii Europene de a intra si a ramane pe teritoriul Romaniei (OUG nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania).

La o prima vedere, incheierea unui astfel de angajament poate fi foarte avantajos pentru cetatenii straini care, pe motivul reintregirii familiei, in baza unei astfel de casatorii, pot obtine dreptul de lunga sedere pe teritoriul Romaniei (5 ani) si dobandesc dreptul de a calatori in spatiul U.E. fara viza. De asemenea, pentru cetateanul roman care consimte la o astfel de intelegere, efectul poate fi reprezentat de obtinerea unor sume de bani, avantaj financiar destul de atractiv mai ales pentru persoanele apartinand unor categorii defavorizate.

Efectele casatoriei de convenienta din prisma dispozitiilor legale privind regimul strainilor in Romania – OUG nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania.

Asa cum am aratat anterior casatoria unui cetatean strain non UE cu un cetatean strain permite primului sa obtina viza de lunga sedere in Romania pe o durata initiala de 5 ani cu posibilitatea de prelungire in scopul reintregirii familiei in urma parcurgerii procedurii prevazute de art. 46 din OUG nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania.

Procedura legala de obtinere a dreptului de sedere pe teritoriul Romaniei in conditiile anterior descrise nu este insa o simpla procedura birocratica, iar detinerea documentatiei necesare dobandirii unui astfel de drept nu reprezinta o garantie a dobandirii dreptului.

Conform legislatiei in vigoare, Oficiul Roman pentru Imigrari au la indemana o serie de instrumente de lucru care pot fi folosite pentru constatarea unui mariaj real sau de convenienta.

Verificarile suplimentare care pot fi efectuate in scopul atestarii realitatii sau fictivitatii casatoriei dintre un cetatean roman si unul strain neeuropean includ controale la domiciliul conjugal si interviuri luate sotilor sau tertilor.

In acest sens, potrivit art. 63 din OUG 194/2002, o casatorie este declarata de convenienta daca urmare a parcurgerii procedurilor legale se constata una dintre urmatoarele situatii:
– coabitarea matrimoniala nu exista
– sotii nu s-au cunoscut inaintea casatoriei
– nu exista o contributie efectiva la indeplinirea obligatiilor nascute din casatorie
– sotii nu vorbesc o limba inteleasa de amandoi
– exista date ca anterior unul dintre soti a incheiat o casatorie de convenienta
– sotii sunt incosecventi in declararea unor date cu caracter personal, a circumstantelor in care s-au cunoscut ori a altor informatii relevante
– plata unei sume de bani in scopul incheierii casatoriei.

In situatia in care se concluzioneaza de catre ofiterii de la Inspectoratul pentru Imigrari, in baza probelor administrate, ca sunt in prezenta unei casatorii de convenienta, efectele unei asemenea constatari se resfrang imediat asupra cetateanului strain apartinand unui stat nemembru UE in sensul in care ii va fi refuzata prelungirea dreptului de sedere si i se va emite o decizie de returnare in statul de origine cu obligatia pentru acesta ca sa paraseasca teritoriul Romaniei intr-un anumit termen calculat de la comunicarea deciziei de returnare pornind de la 15 zile si pana la 90 de zile in functie de situatia concreta in care se afla la momentul emiterii deciziei de returnare.

Decizia de returnare poate fi contestata in termen de 10 zile de la data comunicarii la Curtea de Apel din circumscriptia Inspectoratului General Pentru Imigrari emitent, situatie in care va fi suspendata obligatia de a parasi teritoriul Romainei pana la solutionarea definitiva a cauzei de catre instanta de judecata.

In cazul in care decizia de returnare a ramas definitiva prin necontestare ori prin hotarare judecatoreasca, iar cetateanul strain nu se conformeaza acestuia, va fi dispusa masura indepartarii fortate sub escorta.

Alte situatii de suspendare ale deciziei de returnare in afara de contestarea acesteia sunt cele in care cetateanul strain este parintele unui minor care studiaza pe teritoriul Romaniei, suspendarea durand in acest caz pana la finalizarea anului scolar; se afla intr-o situatie de nepermitere a iesirii din Romania (este invinuit/inculpat intr-o cauza penala aflat sub control judiciar cu obligatia de a nu parari tara sau localitatea, se afla in executarea unei masuri preventive privative de liberate ori in executarea unei pedepse de acelasi gen).

Efectele casatoriei de convenienta din prisma dreptului civil

Potrivit art. 295 Cod Civil, casatoria incheiata in alte scopuri decat acela de a intemeia o familie este nula absolut.

Asadar, sanctiunea prevazuta de lege pentru incheierea unei casatorii de convenienta este nulitatea absoluta.

Pentru ca sanctiunea sa se aplice casatoriei astfel incheiate, este necesar in conformitate cu art. 2588-2587 Cod Civil, casatoria sa se fi incheiat pe teritoriul Romaniei sau in fata agentului diplomatic ori a consulatului Romaniei, in sens contrar, va fi aplicata legislatia statului in care a avut loc incheierea.

Nulitatea unui mariaj fictiv este motivata de faptul ca consimtamantul exprimat la incheierea actului juridic nu reflecta vointa reala a persoanei, iar casatoria are drept scop obtinerea unor avantaje cu nesocotirea dispozitiilor legale. Nulitatea casatoriei poate fi ceruta de orice persoana interesata, inclusiv de procuror, fara a exista un termen pentru constatarea acesteia si are drept efect repunerea partilor in situatia anterioara casatoriei.

Efectele nulitatii nu se rasfrang asupra copiilor rezultati din casatorie in sensul ca acestia nu isi pierd statutul de copii nascuti in casatorie, cu toate consecintele ce decurg din acest regim juridic. In schimb, pentru stabilirea obligatiilor intre parinti si copiii nascuti dintr-o casatorie fictiva anulata, se vor aplica regulile din materia divortului.

Prin exceptie, nulitatea chiar absoluta a casatoriei poate fi acoperita daca pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti a intervenit convietuirea sotilor, sotia a nascut sau a ramas insarcinata ori au trecut 2 ani de la incheierea casatoriei.

In situatia in care nulitatea absoluta ar fi fost acoperita, poate totusi fi desfacuta prin introducerea unei cereri de divort, iar culpa sotilor in desfacerea casatoriei va depinde si de motivele constatarii de catre organele abilitate ale fictivitatii casatoriei.

In cadrul procesului de divort, in urma constatarii fictivitatii unei casatorii de convenienta se poate pune si problema angajarii raspunderii civile care opereaza in acest caz in sensul posibilitatii sotului de buna-credinta de a obtine despagubiri de la sotul de rea-credinta pentru acoperirea prejudiciului rezultat din desfacerea casatoriei. (art. 388 Cod Civil). Totusi este necesar pentru aceasta, ca sotul care solicita despagubiri sa fi fost de buna-credinta, adica sa nu fi cunoscut ca urmeaza a se casatori in alt scop decat cel reprezentat de formarea unei familii.

Efectele casatoriei de convenienta din prisma dreptului penal

Desi sunt numeroase tari care incrimineaza fapta de a incheia o casatorie simulata, de convenienta, totusi in legislatia romana nu exista o astfel de infractiune de sine-statatoare.

Desigur, acest lucru nu inseamna ca o atare situatie juridica in anumite contexte nu poate fi generatoare de sanctiuni penale in contexte specifice cand situatia poate intruni elementele constitutive ale unor infractiuni precum: bigamia, traficul de persoane, inselaciunea, etc.

Avocat Madalina Pascu
Cabinet de Avocat Madalina Pascu