Zbor anulat sau intarziat? Bagaje pierdute de compania aeriana? Ce drepturi am? Pot primi despagubiri?

 Mai ales in perioada concediilor cand fluxul de pasageri este crescut pana la incapacitatea de a face fata de catre unele companii europene, multe persoane s-au gasit in situatii neplacute generate de intarzieri remarcabile ale zborurilor sau chiar de anularea acestora ratand astfel pachete turistice deja platite, incheierea unor afaceri, interviuri de angajare, altele fiind nevoite sa astepte in aeroporturi zeci de ore cu copii, persoane in varsta, cu afectiuni medicale, etc. Pentru toate aceste situatii, Uniunea Europeana a emis Regulamentul 261/2004 care stabileste în detaliu drepturile pasagerilor la desăpgubiri pentru disfunctionalitati ale zborurilor europene. În următoarele câteva rânduri, veți afla cum puteți obține de la €250 până la €600 despăgubire.

Pentru a putea beneficia de prevederile Regulamentului si a obtine despagubiri pentru prejudiciile create prin zboruri anulate, intarziate, bagaje pierdute, etc., trebuie sa fie indeplinite anumite conditii:

1. Originea zborului

Zborul a decolat dintr-un oraș din U.E. (Incl. Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) sau desi a decloat dintr-un oraș în afara U.E. , a aterizat în U.E. De asemenea, zborul trebuie sa fie operat de o companie aeriană cu sediul în U.E. Asadar este important cazborul sa se fi efectuat in totalitate sau partial pe teritoriul UE, fara a avea relevanta dacă zborul a fost operat de o companie din UE sau din afara UE. Dacă aterizați pe un aeroport din UE venind din afara Uniunii, iar cursa este operată de o companie din UE .

2. Compania aeriana sa fie in culpa pentru amanarea sau anularea zborului

În cazul în care zborul a fost amânat din cauza unor conditii meteo neprevazute sau urmare a unei cauze de forta majora, compania aeriană nu poate fi trasă la răspundere. Compania aeriană trebuie să dovedească acest lucru furnizând, de exemplu, în conformitate cu dispozițiile naționale privind accesul la documente, extrase din jurnalele de bord sau rapoarte referitoare la incidente. De remarcat ca nu este o cauza exoneratoare de raspundere pentru compania aeriana problemele tehnice.
 3. Durata intarzierii

Daca zborul a avut intarzieri seminifictive, de ordinul zecilor de minute, compania aeriana este obligata sa acorde despagubiri. Pentru zborurile cu intarziere, se acorda atat asistenta, rambursarea cheltuielilor aferente zborului intarziat si acordarea unui zbor de intoarcere, toate în funcție de durata întârzierii și de distanța zborului. Pentru intarzierile mai mari de 3 ore, se acorda si despagubiri suplimentare intre 250 euro si 600 euro. In situatia zborurilor anulate, inclusiv in cazurile in care avionul a decolat, dar a fost obligat să se reîntoarcă pe aeroportul de plecare iar pasagerii au fost transferati catre alt zbor ori avionul aterizează pe un aeroport care nu este destinația finală indicată pe bilet, U.E. instituie dreptul la rambursare, redirectionare ori revenire la locul de plecare alaturi de asistenta si despagubiri. Compania aeriană datorează despăgubiri a informat pasagerii cu privire la anularea zborului cu mai puțin de 14 zile înainte de data planificată a zborului.

4. Termenul de depunere a cererii de acordare despagubiri

 Fiecare țară are un termen limită și depinde de legislația țării unde urmează să depuneți reclamația. Cu titlu de exemplu mentionam urmatoarele termene: Austria: 3 ani, Belgia: 1 an, Bulgaria: 5 ani, Croația: 2 ani, Cipru: 6 ani, Republica Cehă: 10 ani, însă doar 3 ani pentru a prezenta cazul în fața Autorității Naționale pentru legislație aviatică., Danemarca: 3 ani, Estonia: 3 ani, Finlanda: 3 ani, Franța: 5 ani, Germania: 3 ani, Grecia: 5 ani, Ungaria: 5 ani, Islanda: 2 ani, Irlanda: 6 ani, Italia: 2 ani, Letonia: 3 ani, Lituania: 10 ani, Luxemburg: 10 ani, Malta: 2 ani, Norvegia: 3 ani, Poland: nu există limită de timp, Portugalia: 3 ani, România: 6 luni pentru a prezenta cazul în fața Autorității Naționale pentru legislație aviatică, 3 ani pentru o acțiune în instanță., Scoția: 5 ani, Slovacia: 2 ani, Slovenia: 2 ani, Spania: 5 ani, Elveția: 2 ani pentru a prezenta cazul în fața Autorității Naționale pentru legislație aviatică, Suedia: 10 ani, Olanda: 2 ani, Marea Britanie (Anglia, Țara Galilor, Irlanda de Nord): 6 ani .

 Bagaje pierdute, deteriorate sau întârziate

Bagaje predate Dacă bagajele predate la check-in au fost pierdute, deteriorate sau au sosit cu întârziere, răspunderea îi revine companiei aeriene și aveți dreptul la o despăgubire de până la aproximativ 1 300 EUR. Însă dacă daunele au fost cauzate de un defect al bagajului, nu aveți dreptul la despăgubiri. Bagaje de mână Dacă bagajul de mână este deteriorat pe durata călătoriei, răspunderea îi revine companiei aeriene doar dacă deteriorarea s-a produs din vina sa. Asigurarea de călătorie Pentru a avea o acoperire suficientă atunci când călătoriți cu articole scumpe, vă recomandăm să încheiați o asigurare privată de călătorie. Dacă nu doriți să faceți acest lucru, puteți să plătiți un supliment pentru a obține dreptul la o despăgubire mai mare (peste 1 300 EUR) din partea companiei aeriene cu care călătoriți. Trebuie să faceți acest lucru în avans sau cel târziu în momentul în care vă prezentați la check-in. Depunerea unei plângeri Plangerea trebuie formulata in scris catre compania aeriana în termen de 7 zile pentru pierderea sau deteriorarea bagajelor sau în termen de 21 de zile de la primirea bagajelor, dacă acestea au sosit cu întârziere.